Постоянно увеличаващата се цена на питейната вода

Постоянно увеличаващата се цена на питейната вода

Очакваното поскъпване на цената на водата е само един от парадоксите, наблюдавани в страната ни. Постоянно се повишават цените на предлаганите стоки и услуги, но не и на тяхното качество. Цената на питейната вода не прави изключение. Напоследък една от най-коментираните теми в публичното пространство е предстоящото поскъпване на водата, която домакинствата използват за битови цели. Според експерти се очаква драстично увеличение на цената на питейната вода през следващите няколко години и в някой райони то ще бъде в пъти по-високо от нарастването на доходи на глава от населението. Очакваното поскъпване ще бъде по-скоро плавно, отколкото шоково. В определени райони от страна ни, кубик прозрачна течност до 2017 година ще струва около 4,50 лева. Първото поскъпване на питейната вода се очаква още юли месец тази година. „Софийска вода“ обяви, че поскъпването на питейната вода, което се прогнозира за този период, е  9,5%. Левовата му равностойност възлиза на 0,14 стотинки. Това решение предизвика обществено недоволство, което е напълно разбираемо в предвид доходите на българина и качеството на питейната вода.

Въпреки прогнозите за предстоящото увеличение на цената на водата, нито едно от дружествата у нас не се ангажира с обещания за подобряване качеството на прозрачната течност, която ползваме в домовете си.

Докато съответните институции и органи, овластени да вземат решения цената на водата, умуват дали това да се случи или не, възмутени граждани алармират за замърсената вода, която дружествата доставят до домовете им. В последните няколко десетилетия качеството на питейната вода значително се влоши. Това е проблем не са у нас, но и в световен мащаб.

Жители на Свищов потърсиха съдействие от медиите, за да оповестят проблема, който остава неразрешен от десетилетия. Изследвания сочат, че водата, която се предоставя на домакинствата в област Свищов, съдържа манган, нитрат и магнезий в нива над нормата. Жителите на Свищов и околните населени места са категорични, че замърсената питейна вода е прчината за бума на ракови и онкологични заболявания в региона. Експертите от РИКОЗ отричат тези твърдения, заявявайки, че не е теоритично доказана връзката между повишените нива на манган, нитрати и магнезий в питейната вода и раковите заболявания. Факт е, че броят на заболелите  от рак в Търновска област се увеличава. Без вода животът ни е немислим. Всяко живо същество може да оцелее определен период без храна, но не и без вода. Прозрачната течност участва във всичко жизненоважни процеси, извършващи се  в нашия организъм.

В предвид влошеното качество на питейната вода все повече домакинства търсят алтернативи, инвестирайки във системи за пречистване на вода, които я омекотяват и намаляват твърдостта й, премахвайки  от съдържащите се в нея йони на тежки метали.

 

Ключови думи:

Вода, водата, питейна вода, цена на водата, качество на питейната вода, системи за пречистване на вода

Вашият коментар